Welke methodes bestaan er om bedwantsen te bestrijden?
Er bestaan drie effectieve methodes voor bedwantsenbestrijding, die vaak gecombineerd worden om zo tot het beste resultaat te komen.
- Mechanische methodes zijn gebaseerd op de fysieke eliminatie van de bedwantsen in alle ontwikkelingsstadia. Stofzuigen is de meest doeltreffende methode voor bedwantsenbestrijding. Een kanttekening hierbij is dat de bedwantsen zich verstoppen in alle spleten en kieren waar de stofzuiger niet bij kan. Enkel deze methode toepassen, is onvoldoende.
- Chemische methodes zijn gebaseerd op het gebruik van chemische insecticiden/biociden die de bedwantsen doden in geval van contact. Opdat het effect zou hebben, moeten de insecticiden aangebracht worden op de plaatsen waar de bedwantsen zich schuilhouden en dat is geen gemakkelijke taak. Vandaag de dag beschikken we over een zeer gelimiteerd aanbod aan insecticiden in Europa door de wettelijke beperkingen.
- Fysische methodes zijn gebaseerd op behandelingen die extreme temperaturen gebruiken om eieren, nimfen en volwassen exemplaren te doden. Dat kan gebeuren door middel van warmte of koude. Onze heat treatment behandelingen zijn hierbij het meest doeltreffend gebleken om de bedwantsen te bestrijden.
Wij gebruiken bijna uitsluitend nog de fysische methode: hittebehandeling & stoombehandeling omdat bedwantsen steeds resistenter worden tegen biociden. Het is wel mogelijk dat een combinatie wordt toegepast.
Bestaan er doeltreffende doe-het-zelf middelen om de bedwantsen te bestrijden?
Hoewel er een groot aantal doe-het-zelf middeltjes verkrijgbaar zijn in de handel om bedwantsen te bestrijden, raden wij sterk aan om een beroep te doen op een professionele ongediertebestrijder. Uit jarenlange ervaring en talloze klantenverhalen blijkt dat deze middelen in de meeste gevallen niet alle bedwantsen bestrijden en ze na een tijdje opnieuw opduiken.
Wat moet ik doen met lakens en ander textiel?
Textiel wassen op een hoge temperatuur is een zeer efficiënte manier om de bedwantsen te bestrijden. Men raadt aan om de kleren te wassen op 55°-60° en ze vervolgens in de droogtrommel te drogen gedurende 30min. Kleren die je thuis niet kan wassen, breng je best naar de stomerij of het wassalon. U licht best de zaken in over de situatie. Textiel dat geen hoge temperaturen verdraagt, kan ingevroren worden (minimum -18°) gedurende minstens vier dagen.