schade knaagdieren verzekering

Dekt uw verzekering schade door knaagdieren?

Blogartikel

Knaagdieren vormen een groot probleem voor huiseigenaren. Hun gekrabbel en geknabbel houdt iedereen uit z’n slaap. Je schrikt je dan ook een kapot wanneer je een nachtelijke ontmoeting hebt met een muis. Doordat ze overal door het huis lopen besmetten ze onze keuken en het eten in de voorraadkast.

Daarenboven verspreiden ze ziekten, parasieten en bacteriën. Maar de grootste schade is die aan jouw huis. De herstellings- en restauratiekosten kunnen dan ook makkelijk oplopen tot duizenden euro’s. En daar draai jij vaak voor op want knaagdierenschade wordt waarschijnlijk niet gedekt door jouw verzekering.

Schade door muizen en ratten

Jij denkt dat knaagdieren slechts enkele hapjes uit jouw koekjesvoorraad nemen? Dan heb je het goed mis. Het schadebeeld kan erg uitgebreid en uiteenlopend zijn:

  • Geknaag aan de fundamenten van jouw huis;
  • Het scherpen van hun tanden aan bakstenen en muren;
  • Gaten kauwen in raam- en deuromkaderingen, plafonds, en houten wanden;
  • Gescheurde isolatie vanwege hun nesteldrang en loopgangen;
  • Verzwakte houtstructuur door urine;
  • Stukbijten van waterleidingen, elektriciteit- en gaskabels.

De herstelkosten kunnen hoog oplopen, maar hun geknaag kan ook leiden tot kortsluiting, brand of serieuze waterschade.

Waarom de schade meestal niet gedekt wordt door de verzekering

Eenmaal je de schade ontdekt, haal je de woon- en inboedelverzekering boven waarin je de contactgegevens van de verzekeringsagent opzoekt om de factuur op te sturen. Spijtig genoeg, zal je waarschijnlijk ook ontdekken dat de schadekost niet terugbetaald wordt. Dit is zo bij de meeste verzekeringsmaatschappijen.

Schade door ongedierte wordt namelijk gezien als een langetermijngevolg van achteloosheid. De huiseigenaar neemt geen preventiemaatregelen of kan deze onvoldoende bewijzen. Oftewel, de schade kon voorkomen worden en wordt hierdoor niet terugbetaald.

Welke schade wordt wel gedekt?

Als de ongedierteschade onverwachts en plots opduikt en niet te wijten valt aan achteloosheid, is er een mogelijkheid tot terugbetaling. Hun aanwezigheid wordt dan meestal verklaard door onverwachtse omstandigheden bv. een storm die dakpannen afblaast waardoor ongedierte naar binnen kon komen.

Voor schade aangericht door wilde dieren bv. steenmarters is er soms een terugbetaling. U heeft recht op een vergoeding van Natuur en Bos voor dit soort schade indien uw schadegeval voldoet aan een aantal criteria. Op de website van Natuur als goede buur (http://www.natuuralsgoedebuur.be/nl-BE/Schadevergoeding) vindt u meer informatie. Bij schade aan uw wagen, gaat u best te rade bij uw verzekeringsagent.

Wat te doen bij schade door ongedierte?

Als u vragen heeft hieromtrent, neemt u best contact op met uw verzekeringsagent. Zij kunnen u meedelen of de schade al dan niet terugbetaald wordt. In ieder geval, preventie is de beste optie voor het knaagdierenseizoen.

Laat u adviseren door een ongediertespecialist om uw huis knaagdierproof te maken voor de aankomende winter. Bel 0800-96 900 of boek een afspraak via ons contactformulier.

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900