Blogartikel
Er zijn meerdere factoren die de prijs van een behandeling beïnvloeden.
We krijgen heel vaak de vraag: "Kan je even snel zeggen wat de bestrijding van X zal kosten? Een richtprijs is voldoende" Dit is een begrijpelijke vraag, maar vaak moeilijk te beantwoorden zonder wat achtergrondinformatie of een bezoek te brengen.
Er zijn namelijk meerdere factoren die de prijs van een behandeling beïnvloeden en vaak hand in hand gaan.
1. Het soort ongedierte
Ongedierte zoals muizen komt vaak voor en heeft meerdere bestrijdingsmethoden met uiteenlopende prijzen. Bedwantsen daarentegen hebben een erg hoge resistentie en hebben maar één echt doeltreffende bestrijdingsmethode die zeer arbeidsintensief is en enkel door een gespecialiseerde technieker kan uitgevoerd worden.
Bij seizoensongedierte, bv. mieren of vliegen - leert de ervaring dat één behandeling vaak onvoldoende is om het seizoen te overbruggen, wat het meest wenselijke is natuurlijk. Er worden daarom meerdere behandelingen uitgevoerd, wat logischerwijs ook meer kost.
Kakkerlakken zijn erg vervelend ongedierte, enerzijds omdat ze erg resistent zijn en anderzijds omdat ze zich bijna nooit beperken tot maar één ruimte. Om zeker te zijn van een doeltreffende bestrijding worden meerdere kamers behandeld.
2. Grootte - verspreiding van de infestatie
Hoe groter de infestatie, hoe groter de kans dat ze wijdverspreid is. Dit betekent op zijn beurt dat er meerdere behandelingen nodig zijn om komaf te maken met het ongedierte.
Het aantal behandelingen bepaalt mee de kostprijs.
3. Oppervlakte van de plaats(en) of ruimte(n) waarin de behandeling plaatsvindt
Tijd van de ongediertebestrijder: Een volledig huis behandelen neemt meer tijd in beslag dan slechts één ruimte behandelen, de ongediertebestrijder is langer bezig, dus de kost ligt hoger.
Hoeveelheid materiaal: In een ruimte van 10m² moeten wij minder muizendozen plaatsen dan in een ruimte van 50m².
4. Bestrijdingsmethode
Er bestaan heel wat verschillende methoden, digitale vs. traditionele, tox (gif) vs. non-tox (val). Methoden waarbij zwaar of gespecialiseerd materiaal nodig is (fog/thermonox/..) of materiaal periodiek moet vervangen worden bv. lijmplaatjes of dispensers.
Bv. Ons digitaal non-tox ERM-systeem tegenover een traditionele muizenval. Een digitaal systeem kost meer dan traditioneel vergif of een simpele val, maar daar krijg je ook een 24/7 digitaal rapportagesysteem voor terug.
5. Omgevingsfactoren & hygiëne
De aanwezigheid van plaagdieren is vaak te wijten aan de omgeving of het voorhanden zijn van de 3 belangrijkste zaken voor ongedierte: voedsel, water en een schuilplaats. Als deze factoren overvloedig aanwezig zijn, wordt de bestrijding moeilijker en stijgt uiteraard de prijs. Luister daarom steeds goed naar de raad van de technicus zodat er geen extra behandelingskosten dienen aangerekend te worden.
6. Dienstverlening
Let bij het tekenen van een contract steeds op de dienstverlening die je ervoor terugkrijgt. Het is mogelijk dat ongediertebestrijder A €250 vraagt en ongediertebestrijder B €350 maar daarvoor krijg je vaak ook een andere dienstverlening.
Dit kan gaan van 24/7 dienstverlening, x aantal maanden garantie, vervanging materiaal inclusief, mogelijkheid tot 'noodoproepen', tot toegang tot een online rapportagesysteem, preventie-advies, assistentie bij een FAVV-audit of het soort materiaal dat gebruikt wordt (digitaal vs. traditioneel), ...
Hierbij moet je zelf steeds de afweging maken, betaal ik liever wat meer want ik wil bv. 24/7 een beroep kunnen doen op mijn ongediertebestrijder, of betaal ik liever wat minder want ik heb geen nood aan een rapportagesysteem?
Bij een terugkerend probleem is het ook belangrijk om even na te gaan of een contract al dan niet voordeliger zou zijn dan telkens losse behandelingen te kopen?
Het is dus perfect mogelijk dat jij meer betaalt dan jouw buurman voor een gedeeld rattenprobleem maar jij krijgt er dan misschien ook wel meer voor terug.