Huisvlieg

Hoe ziet de huisvlieg eruit?

De huis- of kamervlieg is een 7 à 8 mm lange, donkergrijze tot zwarte vlieg met 4 lengtestrepen op de thorax. Het achterlijf is aan de basis vaalgeel van kleur. De monddelen bestaan uit een slurfvormige zuigsnuit voor opname van vloeibaar voedsel. Deze is naar beneden gericht en eindigt in een sponsachtig kussentje.

Wanneer de vleugels in rusttoestand over het achterlijf geplooid worden, komen de buitenste boorden tegen mekaar, niet over mekaar.

De volwassen vrouwtjesvliegen leggen gedurende hun leven 600 tot 2000 eitjes in groepjes van 100 tot 150. Bij optimale omstandigheden duurt de ontwikkelingscyclus 1 tot 3 weken. Dat wil zeggen dat tijdens het zomerseizoen zo’n 10 à 12 generaties worden voortgebracht. De totale levensduur kan oplopen tot 50 dagen.

Het afzetten van de eitjes gebeurt in allerlei soorten organische stoffen in staat van ontbinding: mesthopen, faeces, stortplaatsen van huisvuil, kadavers…. De maden zijn pootloos en 10 tot 12 mm lang.

Wat trekt huisvliegen aan?

Huisvliegen worden aangetrokken door allerhande soorten voedingsmiddelen. Ze houden erg van suikerhoudende voedingsmiddelen, maar bijna alle andere levensmiddelen kunnen worden genuttigd.

Enkele tips om vliegen in huis te bestrijden:

  • Dek alle voedingswaren of etensrestjes zorgvuldig af.
  • Verwijder uw afval regelmatig en sluit de vuilnisbak goed af (deksel).
  • Het huis regelmatig schoonmaken, met extra aandacht voor de keuken (werkbladen, frigo, voorraadkast, kruimels op de vloer, enz.).
  • Geen afwas laten staan en spoel het vuil afwaswater steeds weg.
  • Houd uw ramen en deuren gesloten
  • Maak gebruik van vliegenramen of lintgordijnen tijdens warme perioden.
  • Stallingen en dierenhokken regelmatig reinigen.

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900