Hoe zien meeuwen eruit?
- De meeuw is een middelgrote tot grote vogel, afhankelijk van de soort meeuw (102 bekende soorten), hun gemiddelde grootte ligt tussen 29cm en 76cm. Het zijn sterk gebouwde vogels.
- Meeuwen zijn vaak wit met grijze vleugels of volledig grijs. Ze hebben een geelrode puntige snavel met zwarte tekeningen op hun kop en snavel.
- Hun poten zijn voorzien van zwemvliezen.
- De jongen van kleinere soorten krijgen hun verenkleed na 2 jaar, bij grotere soorten kan dit 4 jaar duren.
Meeuwen zijn intelligente, nieuwsgierige en vernuftige vogels die heel wat lawaai maken met hun schelle, krijsende roep. Meeuwen hebben over het algemeen een bijzonder hoge levensverwachting, vooral de grote exemplaren. Er is een zilvermeeuw die 49 jaar werd. In België zijn de vaakst voorkomende soorten de zilvermeeuw, de kokmeeuw en de stormmeeuw.
Welke overlast veroorzaken meeuwen?
Iedereen die weleens de kust bezocht heeft, kent het meeuwenprobleem. Deze opportunistische vogels maken van elke gelegenheid gebruik om eten te verzamelen.
- Lawaaihinder: meeuwen gebruiken complexe communicatiemethodes waarbij er vaak luid gekrijst wordt.
- Hun uitwerpselen ontsieren uw façade en gebouw, daarnaast vreten de uitwerpselen daken en gevels aan wat vochtinsijpeling of een lek veroorzaakt.
- Omgeving vervuilen door voortdurend afvalzakken of mogelijke voedselbronnen kapot te pikken. Vogels zijn ook vaak drager van mijten, vlooien, parasieten of andere ziekten die ze kunnen overdragen. De aanwezigheid van meeuwen betekent dus dat er een verhoogd risico bestaat op ander ongedierte.
- Lastigvallen van mensen die voedsel bij hebben.