Welke risico's brengen muizen met zich mee?
Hoewel muizen soms klein en schattig lijken, kunnen ze heel wat schade toebrengen. Vooral de voortdurende nood om hun tanden te slijpen, kan heel wat knaagschade toebrengen aan allerlei materialen. Als u muizen overdag opmerkt, kan u haast met zekerheid stellen dat u een muizenplaag in huis hebt. Muizen zijn namelijk nachtdieren.
- Knaagschade: doorgeknaagde kabels, etenswaren, opengebeten voorraadzakken, beschadiging aan allerlei materialen in een gebouw zoals hout of plastic. Ze knagen op deze materialen om hun tanden te scherpen. U kan de knaagschade van muizen en ratten onderscheiden aan het feit dat muizen kleinere tanden hebben en bij het knagen gladdere randen nalaten, de rat laat een zaagvormig patroon na in het object.
- Smeersporen: op plaatsen waar muizen frequent passeren ontstaat een bruin tot zwart loopspoor doordat ze met hun vacht met buiksmeer tegen wanden strijken. Muizen zien niet zo goed en maken daarom gebruik van hun snorharen als ‘tastorgaan’ om de omgeving te verkennen. In open ruimte kunnen ze weinig tot niks voelen want de snorharen maken geen contact met de omgeving wat hen een onveilig gevoel geeft. Ze lopen daarom steeds dicht tegen de muren aan. In onderstaande foto ziet u de smeersporen rond de hoeken.
- Besmettingsgevaar: Muizen zijn dragers van ziekten en bacteriën, deze kunnen ze overdragen op ons voedsel of drinkwater tijdens hun nachtelijke zoektochten. Knaagdieren kunnen op verschillende manieren de ziekten overbrengen:
- Door te bijten;
- Ons voedsel bevuilen met uitwerpselen, urine en haren;
- Indirect via onze hond, kat of bloedzuigende insecten;
- Indirect door besmetting van ons drinkwater.
- Scherpe indringende geur: ammoniak - urine.
- Nestmateriaal: gescheurd karton, isolatie en papier. Muizen gebruiken dit om hun nest mee te bouwen, vaak op verborgen, moeilijk bereikbare en beschutte plaatsen (plafond, zolder, onder een vloer, in spouwmuur).
- Geluidshinder: geluiden van krabbelende muizen langs muren en plafonds.
- Dode kadavers trekken ander ongedierte aan.
Daarenboven planten muizen zich erg snel voort, een koppel muizen in huis kan voor 1200 nakomelingen zorgen binnen het jaar. Het is ook zo dat eenmaal één muis binnen is, het makkelijk is voor een 2de muis om binnen te komen. Deze pikt de geur van de eerste muis op en raakt zo eenvoudig op dezelfde plaats binnen. Muizen kunnen zich door de kleinste gaatjes wurmen, een opening van 0,5cm volstaat om binnen te dringen in het gebouw.