Hoe ziet de Oosterse kakkerlak eruit?
- LENGTE & KLEUR: de volwassen exemplaren zijn doorgaans 2,1cm à 3cm lang en hebben een donkerbruine tot blauwzwarte kleur.
- BABY'S: de nymfen zijn zeer donker en lijken op de volwassen kakkerlakken maar dan kleiner en ongevleugeld. Het nymfestadium duurt minstens een half jaar tot meer dan één jaar, afhankelijk van de temperatuur.
- VLEUGELS: de vrouwtjes hebben korte vliesachtige vleugels, bij de mannetjes bedekken de vleugels ongeveer de helft van het achterlijf. De vrouwtjes zijn vaak een beetje groter zijn dan de mannetjes.
- VOORTPLANTING: hun eipakketje is bijna zwartgekleurd en de incubatietijd bedraagt zo'n 44 dagen. Een vrouwtje kan tijdens haar leven 5 tot 10 eipakketjes produceren, met een gemiddelde van 18 eieren per ootheca. De tijd die nodig is om de hele cyclus te voltooien, wordt beïnvloed door de temperatuur en varieert van 20 tot 80 dagen.
- UITWERPSELEN: vergelijkbaar met muizenpoep, met één afgerond uiteinde en een puntig einde.
- HABITAT: onder het maaiveld, in kleine en vochtige ruimtes, kelders, kruipruimtes en afvoerputjes. Optimale temperatuur tussen de 20-25°C, hoewel ze lagere temperaturen verdragen.
- LEVENSDUUR: volwassen oosterse kakkerlakken leven gemiddeld 4 tot 9 maanden.
Wat eten Oosterse kakkerlakken?
Het dier is een alleseter, maar verkiest zoete of zetmeelhoudende producten, afval en rottende organische stoffen. Ze kunnen tot wel een maand zonder voedsel overleven, maar hebben een waterbron nodig om te overleven.
Welke schade richten Oosterse kakkerlakken aan?
Oosterse kakkerlakken eten van onze voedselvoorraad en bevuilen die met hun uitwerpselen, vervellingen of bacteriën. Hun sterke kaken en tanden knagen door plastic, papier of kartonnen verpakkingen.
Kakkerlakken kunnen allergiëen en ziektes zoals voedselvergiftiging (salmonellose) veroorzaken. Als restanten of een dode exemplaar aangetroffen wordt in uw producten ter verkoop, kan dit grote imagoschade toebrengen.
Oosterse kakkerlakken planten zich trager voort dan Duitse kakkerlakken
Hun eipakketjes (ootheca) zijn langer dan die van de Duitse kakkerlak en donkerbruin of zwart van kleur. Vrouwtjes dragen de ootheca doorgaans ongeveer 30 uur en deponeren ze vervolgens op beschermde locaties in de buurt van een voedselbron, zonder te wachten tot de kakkerlakken eitjes uitkomen.
Elk eipakket bevat ongeveer 16 embryo's die na ongeveer 60 dagen incubatie uitkomen.
Elk vrouwtje kan tijdens haar leven ongeveer 8 ootheca produceren, wat neerkomt op een generatie van 128 babykakkerlakken per vrouwtje.